Home » Uncategorized » Tijd voor een slimme tuin

Tijd voor een slimme tuin

04 oktober 2018 Uncategorized

Het is de hoogste tijd voor een slimme tuin.

We hebben al wel een slimme meter, een smartphone en een bijdehante TV, maar…… nog geen slimme tuin! Ik hoor je zeggen… wat is dat dan wel?

Wat is een slimme tuin?

Met een slimme tuin bedoel ik niet de tuin die voorzien is van automatische beregening, een robotmaaier en andere gadgets, alhoewel dat soms heel handig is. Een slimme tuin is groen, makkelijk te onderhouden en opgebouwd met duurzame materialen.

Veel tuinbezitters kiezen ervoor hun tuin volledig te bestraten. Omdat zij denken dat een echt groene tuin die er fantastisch uitziet altijd veel onderhoud nodig heeft. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je moet het alleen wel slim aanpakken.

Hoe? Dat ga ik je nu uitleggen.

slimme tuin

Met een slimme tuin hou je tijd over om te genieten van het groen

Hoe maak ik een slimme tuin?

Stap 1  Het ontwerp:

Zorg voor een overzichtelijk en rustig tuinontwerp en maak de plantvakken niet te klein. Kies voor kleine bomen in een kleine tuin. Wees spaarzaam met plantenbakken, die moet je telkens water geven.

Stap 2  De beplanting:

Ik adviseer vaak om beplanting vooral in (grote) groepen te planten of als mengsel. Beide methoden zijn onderhoudsarm. Voorwaarde is wel dat open grond zoveel mogelijk, het liefst binnen een groeiseizoen, moet dichtgroeien. Je moet dus rekening houden met het type plant (passend bij de plek) en het aantal per m2. Op die manier is er veel minder onkruid en is eventueel snoeiwerk makkelijk en overzichtelijk.

Stap 3  Duurzame tuin

Gebruik materialen die maatschappelijke verantwoord zijn en afkomstig zijn uit onze omgeving. Zorg dat regenwater makkelijk kan infiltreren in de tuin. Dan ben je meteen klimaatproof en zijn er geen zorgen rondom ‘foute materialen’

Vraag advies aan een specialist

Deel je tuin dus spannend en functioneel in en zet de juiste beplanting op de juiste plaats. Daar heb je vaak wel een specialist bij nodig. Samen met de tuinarchitect kom je tot een verstandig plan waarin planten de plaats krijgen die ze verdienen. De beleving van je tuin wordt dan zoveel intenser, respectvoller en vol verwondering voor alles wat groeit en bloeit.

Je kunt dan rustig achteroverleunen in je tuin en genieten van je groene en duurzame tuin. Slim toch?

 


Peter Zaal
Met GREEN in the DIRT helpt Peter Zaal tuinbezitters met het ontwerpen van hun buitenruimte, zodat zij lang (en voordelig) van een prachtige tuin genieten.