Home » Uncategorized » 7 tips voor het herinrichten van jouw tuin

7 tips voor het herinrichten van jouw tuin

21 november 2017 Uncategorized

Wil jij je tuin herinrichten? Ontwijk de bekende valkuilen met deze 7 tips van de ervaren ontwerper Peter Zaal:

“Als ontwerper valt mijn oog automatisch op de tuinen tijdens een wandeling door mijn wijk. Wat valt me op? Er wordt al snel gekozen voor saai en simpel: veel spullen, onkruid en een paar slecht groeiende planten in een hoekje. Dat kan beter! Deze eenvoudige tips helpen jou om je ideeën vorm te geven en het uiteindelijk uit te voeren. Met een goed plan bespaar je tenslotte tijd en geld”

1. Let op de oriëntatie van je tuin.

Een tuin op het zuiden krijgt veel zon en is in de zomer warm en licht. De beplanting en de indeling van je tuin moet je daarop aanpassen. We houden natuurlijk van onze zonnestralen, maar het is ook erg fijn om ook in de schaduw te kunnen zitten.

2. Zorg voor een goede grondbewerking.

Of er nu klei, zand of veen in je tuin ligt, het spitten en/of verbeteren van de grond is van groot belang. Planten en gras zullen veel beter groeien en bloeien als er losse, goed ontwaterde en voedzame grond aanwezig is.

3. Zet elke plant op de juiste plaats.

Een roos staat graag op een zonnig plekje. Een hydrangea houdt meer van schaduw. Grotere planten hebben ruimte nodig en als dat er niet is het beter om planten te kiezen die kleiner blijven. En wist je al dat Rhododendrons niet groeien op kleigrond? Verdiep je voor aanschaf in de plant.

4. Zorg voor balans.

De maatvoering van de verschillende onderdelen in de tuin is erg belangrijk.
Denk eerst goed na hoe groot of klein je terras mag zijn in verhouding met je tuin.
Vaak is het leuker om niet direct bij de achterpui het terras te plannen. Er moet een mooie balans zijn tussen steen, gras en groen.

5. Kijk niet te veel naar wat de buren doen.

Bedenk eerst zelf (met je ogen dicht) hoe jouw ideale tuin eruit zou zien qua sfeer. Ga uit van jezelf. Is dat een moderne tuin of heel klassiek? Is het een groene tuin, los en natuurlijk?. Mag het ‘rommelig’ zijn? Zet daarna pas je ideëen op papier.

6. Ren niet meteen naar een tuincentrum.

Heb je duidelijk wat voor type tuin je wilt? Koop dan eerst de juiste planten. Meubels en andere tuinspullen komen daarna. Zo creëer je langzaam een tuin die in balans is en een geheel vormt.

7. Zet op een slimme plek een boom(pje) in je tuin.

Een boom geeft een enorme meerwaarde aan je tuin en het neemt nauwelijks plaats in. De beleving van seizoenen, bloesem, vruchten en vogels. Super! Het kan niet op. Denkt wel goed na over de positie in verband met de schaduw en kies in een kleine tuin voor een kleine boom (die zijn er genoeg).

Heb je na deze 7 tips nog behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op.

Meer informatie? Klik hier

Peter Zaal
Met GREEN in the DIRT helpt Peter Zaal tuinbezitters met het ontwerpen van hun buitenruimte, zodat zij lang (en voordelig) van een prachtige tuin genieten.