Home » Uncategorized » De duurzame tuin | Verantwoord tuinieren

De duurzame tuin | Verantwoord tuinieren

05 december 2018 Uncategorized

Bij de duurzame tuin ziet men vaak een beeld van een weelderig begroeide, rommelige tuin met veel onderhoud. Dat schrikt veel mensen af.

Geld dat voor jou ook?…… lees dan vooral verder.

Wat is de duurzame tuin?

Eerlijk gezegd spreek ik zelf liever van “verantwoord tuinieren” Dat sluit beter aan bij onze opdracht om te zorgen voor onze aarde. Ook als we onze tuinen niet helemaal bestraten wil dat nog niet zeggen dat we verantwoord bezig zijn. Het is wel een mooi begin. Verantwoord tuinieren is veel breder. Drie deelgebieden zijn dan belangrijk:

1. Biodiversiteit:

De natuur is een ongelofelijk divers ‘systeem’ waarin o.a. vele planten, dieren en schimmels in een dynamisch evenwicht samenleven. Hoe mooi is het als je dan in je eigen tuin biodiversiteit kan stimuleren door het gebruik van verschillende planten, natuurvriendelijk onderhoud en het stimuleren van het dierenleven.

Laten we zoveel mogelijk meebewegen met de natuur in onze tuinen.

De duurzame tuin

Verantwoord tuinieren zorgt voor meer biodiversiteit

2. Verantwoord materiaal en grondstoffen gebruik

Als we kritisch zijn op de materialen die we in onze tuinen toepassen maken we een mooie stap in de goede richting. Het is nuttig om bij elk materiaal je af te vragen:

  • Waar komt het vandaan, hoe is het geproduceerd?
  • Wat is de levensduur, is het recyclebaar?
  • Bevat het schadelijke stoffen?

Informatie over de duurzaamheid van materialen is te vinden op www.nlgreenlabel.nl

3. Watermanagement

De regen die in onze tuin valt  moet zoveel mogelijk in de bodem kunnen wegzakken. Waar dat niet kan kunnen we water opslaan en hergebruiken om de tuin te besproeien. Inmiddels zijn er mooie systemen beschikbaar om water uit huis en tuin op te slaan en zonodig te zuiveren voor hergebruik. Een vijver kan dienen als prachtig (extra) waterreservoir en is een verrijking van je tuin

Te mooi om waar te zijn?

Hoe mooi zou het zijn om deze drie hoofdzaken in een onderhoudsarme en modern vormgegeven tuin te integreren. Dan heb je een oogverblindende, verantwoorde tuin met beperkt onderhoudsniveau. Mooier kan niet.

Wil je weten hoe je dat kan realiseren? Bel mij voor en afspraak.

Mag ik je verder helpen? Klik hier

Peter Zaal
Met GREEN in the DIRT helpt Peter Zaal tuinbezitters met het ontwerpen van hun buitenruimte, zodat zij lang (en voordelig) van een prachtige tuin genieten.